Wat geef ik mijn vriend voor Valentijn?

Wat geef ik mijn vriend voor Valentijn?

Wat geeft ik mijn man / vriend voor Valentijnsdag?!

Valentijnsdag komt er weer aan en dus ook weer het jaarlijkse dilemma... Wat ga ik mijn man of vriend geven. Eigenlijk is dat helemaal niet zo moeilijk, want geloof mij hij wil bier! 


Maar welk bier dan dokter?

Vervolgens stel jij natuurlijk de vraag: ja maar dokter, wat voor bier dan? Er zijn zoveel soorten! Klopt! Er zijn tegenwoordig ontzettend veel soorten (speciaal) bier en dat maakt het ook zo geschikt als cadeau. Er is namelijk altijd wel iets bij dat in de smaak valt. 


IPA / NEIPA / DIPA / TIPA 

Neem nou alleen al de IPA; die is er in zoveel soorten dat ik durf te zeggen dat er altijd een IPA is die hij lekker vindt. Houdt hij van stevig bitter ga dan voor een American of West Coast IPA. Heeft hij het liever wat fruitiger, kies dan uit het enorme aanbod New Engeland IPA's (NEIPA) moet het wat zoeter ga dan richting New Engeland double of zelfs triple IPA. 


Stout /  Pastry Stout / Barrel Aged

Een compleet andere stijl dan de IPA is een Stout. In de basis een stevig pikzwart bier met tonen van pure chocolade en koffie. Maar ook hier wordt ontzettend veel meer geëxperimenteerd waardoor je een enorm breed aanbod van smaken krijgt. Is je man/vriend een echte zoetekauw ga dan zeker voor een Pastry Stout. De basissmaak van koffie en chocolade wordt hier aangevuld met allerlei zoete ingrediënten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan caramel, Maple syrup, cocos maar ook pindakaas of Tonka bonen zijn een populaire toevoeging. Houdt hij van wat meer diepgang in z'n drankjes en pakt hij ook wel eens een whisky of bourbon dan kun je kiezen uit iets dat vatgerijpt is, ook wel barrel aged of kortweg BA genoemd. Het bier wordt hierbij langere tijd weggelegd in een houten vat waar eerder een sterke drank (zoals, bourbon, whisky, sherry, rum, etc.) gezeten heeft. Het bier wordt hierbij verrijkt met extra tonen en aroma's van de andere dranksoort. 


Sours / Kettlesours / Spontane vergisting

Je ziet we hebben nog maar twee bierstijlen besproken en je kan eigenlijk voor iedereen al iets lekkers uitzoeken maar deze dokter zou geen dokter BIER heten als ik niet nog veel meer soorten had. Kies bijvoorbeeld eens voor een Sour. Je raad het nooit maar ook hier zijn weer een enorm aantal varianten van. De belangrijkste tweedeling is wel de kettlesours (waaronder onder andere de gose en de Berliner weisse vallen) tegenover de spontaan vergistte varianten (voorbeelden hiervan zijn geuzes en kriekbieren maar ook veel farmhouse ales zijn spontaan vergist) De Kettle sours worden zuur door het toevoegen van lactobacillus, dezelfde bacterie die ook voor het frisse zuurtje in yoghurt zorgt. Bij deze varianten wordt vaak fruit(pulp) toegevoegd waardoor je een enorm fris zurig en fruitig bier krijgt, sommige letterlijk zo dik als een fruit smoothie. De spontane vergistingen hebben over het algemeen wat meer diepgang en kunnen qua smaak soms richting natuurwijn gaan. Dus dit zijn de bieren waarmee je notoire wijndrinkers over laat stappen op bier. 


Voor ieder wat wils

Zoals ik aan het begin al aangaf en je nu zelf ook hebt kunnen lezen is er werkelijk voor elke smaak een geschikt bier te vinden. We hebben namelijk de klassiek Belgische stijlen zoals blond, dubbel, tripel, quadrupel en saison nog niet eens besproken. Dit alles maakt bier het meest geschikte cadeau voor jouw valentijn.